Coliva de grau

de RODIMUR in Dulciuri, 3 Mar 2018 | 8837 vizualizari

 

Este Postul Mare al Paștelui și credincioșii duc la biserici colive de grâu, pentru pomenirea celor adormiți întru Domnul, din neamurile lor. 
Mai întâi să precizăm faptul că există perioade din an când nu se fac colive de grâu și atunci se duc la biserică platouri cu fructe, cozonac, sau chec (pe care ei le numesc tot "colive" de fructe, de cozonac...) probabil pentru că acestea sunt ridicate de preot de pe masă, în timpul oficierii slujbei. De aceea am specificat faptul că este vorba de o "colivă de grâu".
Majoritatea gospodinelor fac colive din grâu decorticat (arpacaș) pentru că acesta fierbe mai ușor și mai bine. Și eu am făcut la fel...
Pentru mulți, dacă nu este chiar o necunoscută, coliva de grâu pare ceva foarte greu de preparat, dar nu este așa. Iată de ce am scris această rețetă, spre inspirația celor care s-ar încumeta să o prepare.
Referitor la originea colivei, prima dată, ea a fost hrană pentru credincioși. În Imperiul Roman, pentru că Împăratul Iulian Apostatul (361-363) a dat ordin să se stropească toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, în semn de dispreț față de credincioși, aceștia au fost sfătuiți de către Arhiepiscopul Eudoxie al Constantinopolului (înștiințat în vis de către Sfântul Teodor) să nu cumpere aceste produse și să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci, prima zi de sâmbătă a Postului Mare a fost închinată Sfântului Teodor, iar coliva a devenit un simbol al credinței în nemurire și înviere și s-a preparat și oferit întru pomenirea morților. 
Coliva de grâu este de rigoare la înmormântări și parastase, iar în Postul Mare al Paștelui se face și se prezintă la biserică, măcar o dată.
În ceea ce privește decorarea colivei, fiecare este liber să o facă după cum dorește. Dacă se face în post, ea trebuie să conțină numai ingrediente specifice acestuia (spre exemplu, jeleurile nu sunt de post, pentru că au albuș de ou, iar făina de biscuiți are atât lapte, cât și ouă).
Se poate decora cu: făină de biscuiți, pesmet, cacao, zahăr pudră, nucă de cocos, bomboane, fructe, nuci... Când nu este post, decorul mai poate fi constituit din ciocolată și jeleuri.
Din ingredientele de mai jos am făcut o colivă rotundă, într-un platou cu un diametru de 24 cm. Colivele pot avea orice formă (rotundă, ovală, dreptunghiulară, sau pătrată).
Am exclus din timpul de pregătire, perioada în care grâul decorticat (arpacașul) a stat la înmuiat.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de grâu decorticat (arpacaș)
  • 250-300 grame de zahăr tos
  • 200-250 grame de nuci
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 grame de stafide
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • coaja răzuită de la 1/2 portocală (facultativ)
  • 1 sticluță de esență de rom
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • Pentru decor:
  • nucă de cocos
  • bombonele
  • 2-3 mandarine
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coliva de grau:

Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în mai multe ape (tradiția spune că este necesară spălarea lui în 9 ape) după care se lasă peste noapte la înmuiat, cu apă suficientă, care să-l acopere, până a doua zi.

Între timp se pregătesc nucile. Se aleg, se rumenesc în cuptor (cu grijă, ca să nu se ardă și să devină amare) după care se taie mărunt.

A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat grâul și se adaugă altă apă rece, cât să-l acopere  și depășească cu aproximativ 2-2,5 cm. Se pune grâul decorticat cu apa și sarea (într-un vas încăpător, emailat) la fiert, pe un foc iute, până ce începe să fiarbă. 

Când grâul începe să fiarbă, se spumuiește și se dă vasul la cuptor, la foc mediu, ca o siguranță că nu se va prinde ușor de fundul vasului.

Când grâul începe să se umfle ("să înflorească") și apa din vas mai scade, se adaugă zahărul și se lasă în continuare la cuptor, amestecând din când în când, până ce se leagă compoziția.

Când grâul este legat, se scoate vasul din cuptor și se lasă la răcit. Se amestecă din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra.

Când grâul s-a răcit complet se adaugă mirodeniile: nuca mărunțită, stafidele, coaja răzuită de lămâie (portocală), esențele de rom și vanilie. Se amestecă bine pentru omogenizare, după care se pune pe un platou și se dă forma dorită. Se netezește bine cu un cuțit cu lama lată și apoi se decorează, după cum dorește fiecare.

Eu nu las decorarea colivei pentru ziua de sâmbătă, pentru că aceasta poate lua mult timp, grâul se poate întări mult, iar la biserică se merge de la prima oră. În afară de aceasta, coliva are un gust mai bun dacă mirodeniile sunt lăsate câteva ore în compoziție.

Eu nu folosesc nici pesmet, nici făină de biscuiți la decor, pentru că mi se pare că acestea diminuează gustul bun al colivei și îi dau o tentă leșioasă. De asemenea, evit la decorare, zahărul pudră, care se umezește, dacă nu s-a scăzut suficient grâul. Deși am șablon pentru cruce și inscripții de rigoare, eu folosesc doar bombonele, fructe, jeleuri și ciocolată pentru decor (în funcție de perioada din an când fac coliva). Nu folosesc cacao pentru că mi se pare amară, mai ales că se presară pudră de cacao, în stare crudă.

Coliva se pune într-un platou cu capac și se dă la frigider până ce se duce la biserică.

 

TIPS-URI

1

Dacă veți pune grâul la înmuiat, cu câteva ore înainte de preparare, coliva va fi gata mult mai repede.

2

Lăsați vasul cu grâul la fiert pe aragaz până ce începe să fiarbă, apoi trasferați-l în cuptor, unde riscul de a se prinde de fundul vasului este mai mic.

3

Dacă apa a scăzut prea tare și grâul nu este încă fiert, mai adăugați puțină apă călduță.

4

Fierbeți grâul atât cât trebuie pentru a se leaga bine și a nu mai rămâne apos.

5

Nu adăugați prea multă apă la fiert, pentru că atunci va trebui să fierbeți foarte mult grâul, ca să scadă suficient și se va terciui. Boabele de grâu în colivă trebuie să rămână întregi, dar fierte și să se lege de celelalte.

6

Amestecați din când în când grâul pus la fiert în cuptor, ca să nu se prindă de pereții vasului.

7

Alegeți cu grijă nuca, să nu fie vreun miez rânced, pentru că va strica gustul întregii colive.

8

Nuca poate fi pusă și crudă, nerumenită, dar rumenirea este în același timp un mijloc de igienizare (pe miezul de nucă pot ajunge microbi de pe coji).

9

În colivă, nuca poate fi pusă și măcinată, dar este mai bună, tăiată mărunt.

10

Amestecați grâul fiert, după ce l-ați scos din cuptor, ca să nu prindă crustă deasupra.

11

Dacă grâul prinde crustă deasupra, va trebui să o aruncați. Nu se mai poate face nimic cu ea.

12

Nu adăugați mirodeniile în colivă, decât după ce grâul fiert s-a răcit complet.

13

Coliva se păstrează numai la frigider, pentru că se acrește ușor la căldură.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coliva de grau" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

05.03.2018, 08:57

Oana, îmi pare rău pentru bunica ta, Dumnezeu s-o ierte, dar știi că așa se procedează în asemenea momente...! Mâncăm coliva în amintirea celor plecați dintre noi...

navidad_2017 1

11.03.2018, 21:26

Respectand reteta Dvs de Coliva, am facut ieri, pentru brunch-ul de azi, "grau fiert". Nu ne-am imaginat ca poate fi atat de delicios!... eu am facut mari eforturi sa nu-l decimez inainte de a-l servi, familia a lins cupele in care l-am servit (ca desert), desi eram deja toti "plini ochi"! Cu ocazia asta ne-am amintit ca in perioada in care am stat in Malta, am avut o menajera din Creta, care facea un preparat asemanator, anume grau fiert + miere, susan prajit (sau migdale prajite tocate marunt), stafide si scortisoara; ea spunea ca este una din retetele "Cretei antice", iar in retetarul mamei figureaza ca "Itrias"; il facea in cantitate mai mare si il mancam la micul dejun cu lapte rece, pe post de "cereale". Multumim ptr reteta si idee!

RODIMUR 1

11.03.2018, 21:51

Mă bucur foarte mult că ați făcut și ați apreciat grâul fiert. Într-adevăr este foarte bun. N-am mai făcut de mult, dar voi face, cât de curând. Cred că la originea rețetei din Creta antică este tot îndemnul adresat de episcopul Eudoxie creștinilor, de a mânca grâu fiert cu miere, ca să nu cumpere din piețe produsele agricole batjocorite la ordinele împăratului roman. Vă mulțumesc frumos pentru aprecieri!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Rumba